Diagnostika

Je dôležité, aby boli pacienti správne diagnostikovaní a mohli dostať primeranú lekársku starostlivosť. Identifikácia príčinného alergénu je dôležitým krokom pri získavaní kontroly nad alergiou, čo pacientom umožňuje znížiť vystavenie látkam, ktoré vyvolávajú príznaky1 .

Diagnostika respiračných a potravinových alergií je založená na klinickej anamnéze, fyzikálnom vyšetrení, alergologických testoch a špecifických otázkach1 .

Lekári majú k dispozícii dve diagnostické metódy na identifikáciu spúšťacích alergénov: prick testy a krvné testy. V prípade potravinovej alergie sa môže vykonať aj ďalší test nazývaný orálny potravinový test.

Prick testy: pacient je vystavený podozrivému alergénu pichnutím do kože a je monitorovaný. Približne po 20 minútach sa pozorujú akékoľvek príznaky reakcie na jeden alebo viacero alergénov: začervenanie, opuch, svrbenie.

Krvné testy: krvné testy na alergény zisťujú špecifické protilátky proti alergénom v krvi. Výsledky krvných testov sú k dispozícii do niekoľkých dní.

Orálny potravinový provokačný test2: Pri potravinových alergiách môže byť aj po prick testoch a krvných testoch ťažké potvrdiť, či osoba má alebo nemá alergiu. Na potvrdenie diagnózy môžu všeobecní lekári vykonať "orálny potravinový provokačný test". Počas orálneho potravinového testu, ktorý sa vykonáva v kontrolovanom prostredí pod lekárskym dohľadom, sa pacientovi podáva postupne sa zvyšujúce množstvo podozrivej potraviny v časovo vymedzených intervaloch. Počas podávania existuje riziko alergickej reakcie, ktorá môže byť závažná. Ak sa počas podávania objaví alergická reakcia, zdravotnícky personál reakciu zvládne, potvrdí alergiu a poskytne správne rady na jej zvládnutie.

 

1. Allergy UK www.allergyuk.orgast prístupné v septembri 2023.
2. Food allergy Canada. Diagnosis. www.foodallergycanada.ca. Naposledy otvorené vo februári 2024
Spravovať súbory cookies